surfen in de winter nederland

Surfen in de winter – Nederland

De Nederlandse Noordzee koelt enorm af in de winter. Dat, in combinatie met ijzige wind, hagel en sneeuw, maakt de winter niet het ideale seizoen om te surfen. Toch? Wrong! Surfen in Nederland in de winter is eigenlijk best goed te doen. Juíst het ‘doorsurfen’ gedurende alle seizoenen zorgt ervoor dat je je winterdip ver weg houdt! Hoe is het om te surfen in de winter in Nederland? 4 taboes doorbroken.

Ik sta voor de deur in full gear: winterwetsuit, capje, surfschoentjes en surfgloves. Alles. Met mijn surfhandschoentjes aan probeer ik mijn voordeur op slot te krijgen. Door mijn onhandigheid wil de sleutel er maar niet in. Aaargh! Wat de hel ben ik aan het doen? Vraag ik mezelf. Binnen is het 20 graden en ik kies ervoor om in de koude miezer het strand op te gaan.

Maar als ik er eenmaal ben, uitkijkend over de grauwe grijze Noordzee, dan weet ik weer waar ik het voor doe. Spelen met de zee is altijd leuk, niet alleen in de zomerdagen.

Maar goed, hoe werkt dat dan, surfen in de winter in Nederland?

Taboe 1: de golven zijn te hoog

In Nederland zijn er vaker golven in de winter. En soms zijn ze krachtiger dan in de zomer. Maar in de winter heb je absoluut die prachtige, windstille dagen met ‘vriendelijke’ golven.

Wel heb je veel minder daglicht. In de zomer kun je soms surfen voordat je naar je werk of naar school gaat, en ‘s avonds nóg een keer na het eten! In de wintermaanden moet je het dus doen met één sessie per dag.

surfen in de winter in Nederland

In de zomer heb je soms prachtige golven ‘s ochtends vroeg. Echter: als het een zonnige, warme dag wordt dan is de kans groot dat de westenwind opsteekt en je surfsessie verpest. In de winter heb je dit fenomeen niet.

In de winter zijn er meer depressies op de Atlantische Oceaan en hoog in de Noordzee. Eigenlijk zijn de oceanen non stop in beweging vanaf oktober. Dit geeft onstuimig weer en dus veel golven voor de Nederlandse kust.

Op de écht goede surfdagen draait de wind aflandig. Daardoor ontstaan er mooie glassy golven die top zijn voor elk niveau. Voor de beginners is het ook goed te doen in de winter – met uitzondering van de storm dagen. Dan is er veel stroming en kun je als beginnend surfer beter niet de zee in gaan. Ook al is de Noordzee geen oceaan – zij blijft gevaarlijk. Elk jaar is het weer raak en raken er zwemmers en watersporters in de problemen door de grillige stroming in de Noordzee.

Als je zeker wilt weten of het een goede surfdag voor jouw niveau is, neem dan contact op met één van de surfscholen op de spot waar je wilt gaan surfen.

Taboe 2 – Het is te koud om te surfen in de winter

temperatuur Noordzee maand
De gemiddelde temperatuur van het zeewater in °C

De watertemperatuur van de Noordzee is in het najaar best aangenaam. Het is eigenlijk pas in december écht fris aan het worden. Hiernaast zie je de gemiddelde temperatuur van de Noordzee in de verschillende maanden. In het jaar 2018 was het een extreem warme september en oktober. Hierdoor was in december de temperatuur nog zo’n 11 graden…flink boven het gemiddelde!

Het is in de winter niet te koud om te surfen. Alles hangt af van of je goede spullen hebt!

Wat voor spullen heb je nodig?

Als je wilt surfen in de winter in Nederland heb je een dik winter wetsuit nodig, surfhandschoentjes, surfschoentjes en een capje (hoodie).

1. Een 5 millimeter wetsuit (een 5/4 of een 5/3 surfpak)

In de zomer kun je in Nederland surfen in een 3/2 wetsuit en heel soms zelfs in je shorty. In het najaar zakt de watertemperatuur van 19 naar 10 graden. Dit, in combinatie met de koude buitentemperatuur en de wind, zorgt ervoor dat je zo’n 2 millimeter extra aan neopreen nodig hebt. Een 5/3 dus. Dit houdt in: 5 millimeter neopreen bij de romp en 3 millimeter bij de armen (voor meer flex). Sommige wetsuitmerken (zoals Rip Curl Flash Bomb) kiezen ervoor om de benen dezelfde dikte te doen als de romp.

Er is super veel informatie online te vinden over wetsuits dus ik ga er niet te diep op in. Het enige dat ik je adviseer is: als je niet elke week in het water ligt, heb je echt geen super pro wetsuit nodig. Een surfpak van de Decathlon kan dan ook prima. Voor onder de €150 heb je deze 5/4/3.

5/4/3 Olaian Wetsuit voor vrouwen
5/4/3 Olaian Wetsuit voor mannen. Met hoodie.
2. Surfschoentjes

Ikzelf heb twee paar surfschoentjes: 2 millimeter voor in november en mei en super warme 4 millimeter voor in de winter. Het is echt nodig, zonder surfschoenen en surfhandschoenen ben je echt nergens in de winter!

De schoentjes kun je in de surfshop kopen. Echter, de voorraad die ze daar hebben is soms niet al te groot. Ik heb mijn surfschoentjes bij Xcel gekocht. Als je iets goedkopers zoekt, kijk dan eens bij Olaian (foto hieronder).

3. Surf handschoentjes

Je kunt kiezen tussen wanten (mittens) of handschoenen (gloves). Wanten zijn veel warmer en dus geschikter als je echt de hele winter wil blijven surfen.

De 5 millimeter Infinity mittens van Xcel zijn echt geweldig!

4. Capje of hoodie

Ik stel het dragen van een capje of hoodie met surfen zo lang mogelijk uit! Maar als er wind staat is het wel belangrijk om je oren te beschermen. Ook als het zeewater onder de 10 graden komt, wil je wel echt voorkomen dat je tijdens het duckdiven een brainfreeze krijgt.

Je kunt een capje kopen die onder je wetsuit kan. Zelf heb ik liever eentje die je los aan kan doen.

Taboe 3: Je kunt alleen buiten surfen

Wrong! De ontwikkelingen rondom wave pools gaan als een speer. In Den Haag wordt gewerkt aan een indoor wave pool – de Surf Poel van 24/7 Waves. Binnenkort kun je hier indoor surfen.

Ook kun je kunt indoor golfsurfen in zogenaamde ‘flowsurfing’ hallen. Let op: dit is wel echt anders dan surfen. De boards daar hebben geen vinnen dus het voelt wel echt anders.

De mogelijkheden voor indoor golfsurfen zijn nog beperkt. En, om eerlijk te zijn, geeft het ook niet hetzelfde ‘vrije’ gevoel als in de Noordzee. Dus gewoon een bikkel zijn, je winterpak, surfhandschoentjes aan, full gear, en hop, de zee in!

Taboe 4: In de winter kun je niet leren surfen in Nederland

Surfscholen dicht in de winter? Welnee! Steeds meer surfscholen zijn open in de winter. In Scheveningen zijn Hart Beach en Aloha Surfschool geopend gedurende de winter. De voordelen van leren surfen in de winter zijn: het is minder druk in het water. De nadelen van leren surfen in de winter in Nederland zijn: het kost allemaal wat meer tijd. Je moet al je winter gear aandoen… dit kost echt wel 10 minuten extra.

Maar: het is het absoluut waard!

Brrrr. Check out @Bourkesteer voor meer prachtige fotografie.
You can share this post, sure!

Comments

Leave a Reply