beginner surfboard kopen

Surfboard kopen beginner

Vaak krijg ik de vraag: welk surfboard is het beste voor beginners? Toen ik leerde surfen zo’n 10 jaar geleden was dit de norm: je leerde surfen op een 8′ of 9′ ft BIC of NSP. Een zware, logge surfplank die goed tegen een stootje kon. Deze surfboards hebben weinig concave en ronde rails. Zoals in de surf industrie gezegd wordt: boards met weinig shape.

BIC en NSP…goed voor beginner surfers?

Als je op een surf-forum kijkt bij “welk surfboard is het beste voor beginners?” dan zul je ongetwijfeld het advies krijgen om een zo groot mogelijk board te kopen. “Minimaal 8 voet!” en “Hoe groter het surfboard, hoe meer stabiliteit!”

Feit is echter: een grote, zware BIC of NSP is niet het meest gemakkelijke board om op te leren surfen. In mijn mening. Waarom? Omdat deze zware boards alleen rechtdoor willen. Ramkoers naar het strand! De 8 voet BIC’s en NSP’s die ik heb gesurft, reageren niet goed op subtiele bewegingen en sturingen van je lichaam.

Zeker diegenen die ervaring hebben met snowboarden, skaten of wakeboarden, zullen gefrustreerd raken. Als je gewend bent om met leunen op je heelside of toeside je board te sturen, dan ga je van een koude kermis thuis komen. Als je op een groot zwaar board lichtjes leunt op je toeside – denk maar niet dat het board dan volgt! Je moet echt heel je gewicht erin zetten om turns te maken op een BIC of NSP.

 

Welk surfboard werkt voor een beginner?

Er zijn veel verschillende maten en vormen van surfboards. Als je als beginner een surfboard wilt kopen, is dit het belangrijkste om op te letten: het volume. In surfboards wordt het drijfvermogen uitgedrukt in liters.

Om je een voorbeeld te geven: het surfboard hierboven, van Olaian (ook verkrijgbaar in Nederland via Decathlon website) heeft 55 liter. Als je dit vergelijkt met een super kort, licht surfboard zoals hieronder, is dat een enorm verschil. Het shortboardje van de jongen hieronder is niet alleen korter dan het Olaian board hierboven, maar ook smaller en minder dik. Een shortboard van onder de 30 liter is echt geen goed idee voor een beginner. Het ziet er tof uit, maar je gaat er echt geen plezier op beleven.

Tip # 1: Koop als beginner een surfboard van tenminste 50 liter in volume!

Image result for shortboard

 

Is een soft top goed voor beginners?

Een soft top of foam surfboard is ideaal voor beginners. Niet alleen is het veiliger, het board is ook lichter en stuurt iets makkelijker dan een hard board.

Een soft top heeft verschillende voor-en-nadelen. Daarover lees je meer hier: Should I buy a foamie? If you’d like to catch more waves then..YES!

Een soft top is een goed surfboard voor beginners, maar niet alleen voor beginners. Er zijn steeds meer goede, ervaren surfers die voor de lol hun soft top surfen. Lees meer in deze post over verschillende soft top shapes (in het Engels).

 

Welk surfboard past bij mij?

Een goed beginner surfboard heeft dus minstens 50 liter volume. Maar: dit kan in vele shapes. Je kunt een kort en superbreed surfboard kopen of juist een wat meer smal en lang surfboard.

Vind je het leuk om op kleine, rustige golven down the line te surfen? Dan is het slim om een surfboard groter dan een 7’6 te kopen. Let op: als je boven de 85kg bent, dan is een goedkope soft top wellicht niet het beste idee. Boards zoals die van Olaian en Indio kunnen nogal wat flex hebben. Als je wat meer gewicht hebt (alleen maar spieren, ongetwijfeld!;)) dan raden we aan om naar een hard beginners board te kijken. Torq is een absolute aanrader als het gaat om beginner surfboards.

Voor iedereen die lichter is, is een soft top echt wel een leuk ding. Goedkoper in de aanschaf, makkelijk te vervoeren. Gaat wel iets minder lang mee dan een Torq, BIC of NSP hard surfboard. En je gaat zo veel sneller leren om bochten te maken en snelheid te genereren!

Ben je van plan om vaak te surfen en wil je bochten leren maken? Kijk dan naar een board dat wat korter en breder is! Wij zijn heel positief over de 7’0 van Olaian.

Voor kinderen of mensen die erg licht zijn, zeg, onder de 55kg, kan dit boardje echt leuk zijn! Het is absoluut een instapmodel maar helemaal niet slecht.

Je kunt vrij makkelijk bochten maken op deze egg-shape. Maar in wat hogere, steilere golven is het een goed idee om eens te kijken naar merken als MF Softboards of Softech.

 

Ook willen we nog dit meegeven: Het is echt zonde om getalenteerde surfers te lang op een beginner surfboard te zien. Als je eenmaal een ongebroken golf kan inpeddelen en netjes down the line kan surfen, is het echt niet gek om eens een korter board te proberen!

Tip # 2: Koop als beginner een surfboard die past bij wat jij wilt bereiken!
Tip # 3: Wees als beginnende surfer niet bang om nieuwe boards uit te proberen!

 

Lees meer over verschillende shapes van soft tops hier:

what type of soft top should i get

Tweedehands surfboard kopen?

Is het slim om een tweedehands surfboard te kopen? En hoe is het om een surfboard te kopen op Marktplaats? Kun je ook een soft top kopen op Marktplaats?

We raden aan om sowieso niet een tweedehands surfboard te kopen zonder hem met eigen ogen gezien te hebben. Je moet echt het board even aanvoelen. Op die manier kun je veel beter de kwaliteit beoordelen dan puur op basis van foto’s.

Als je zelf niet veel verstand hebt van surfboards (hopelijk is dat al iets verbeterd na het lezen van FoamieCrews artikel!) kan het slim zijn om een buddy mee te nemen die er meer vanaf weet.

Je moet wel op een aantal dingen letten: Is het board ooit kapot geweest? Is het board vergeeld? Is het board zwaar? En als je een soft top tweedehands wil kopen zijn er ook een aantal belangrijke dingen. Als je een surfboard op Marktplaats wil kopen, lees dan eerst onze guide Surfboard kopen tweedehands – hier moet je op letten

 

Nogmaals: als je relatief lenig bent, aanleg hebt voor boardsport en zwemmen, dan is het echt zonde om een te zwaar board te surfen. Je gaat daar gewoon veel minder vooruitgang op boeken dan op een kort (maar breed) beginners surfboard.

 

turquoise wave icon png

 

 

 

 

 

You can share this post, sure!

Leave a Reply