Als je meer golven wil pakken dan… JA!
Ik krijg vaak de vraag: Zal ik een soft top surfboard kopen? En ondanks de technische verbeteringen in soft tops de afgelopen jaren, zou ik nog steeds zeggen: een soft top is niet ideaal voor iedereen. Softboards zijn echt anders dan hardtop surfboards. Wij hebben deze kleine gids gemaakt om je te helpen de vraag te beantwoorden of je een soft top surfboard moet kopen.
Er zijn meerdere redenen om een soft top te kopen. Foam surfboards hebben zeker voordelen ten opzichte van normale surfboards. Hier zijn er 7!
#1. Je pakt meer golven met in slechte surfcondities
Een soft top is over het algemeen breder en dikker dan epoxy of fiberglass surfboards. Hoe goed een surfboard drijft, wordt gemeten in liters. Een normaal PU boardje van 6 ft kan zo’n liter of 30 hebben, terwijl een soft top die even lang (zoals deze) is misschien wel 45 liter heeft! Dat is een enorm verschil in drijfvermogen. Hoe meer volume, hoe meer float en buoyancy. Een populair gezegde in de surfwereld is dan ook: foam is your friend!
In kleine golven is de kans groot dat de jongen of het meisje op de soft top meer golven pakt dan degene op het smalle shortboardje. Met een board met meer volume kun je langer de golf berijden omdat er minder energie nodig is om het board vooruit te duwen. In andere woorden: je kunt vlakke, niet steile gedeeltes van de golf makkelijker overbruggen.
Hetzelfde geldt bij wind. Aanlandige wind of sideshore wind creëert choppy golven. Een soft top stelt een surfer in staat om eerder te peddelen, de golf eerder te pakken en door hobbelige secties heen te surfen.
Feit is dus dat een soft top surfboard je in staat stelt om meer dagen te surfen. Je kunt namelijk nog steeds fun hebben als de condities slecht zijn. Maar: als de golven glassy en hol zijn – zijn boards met super veel volume waarschijnlijk niet de beste optie. Longboarden in steile holle bakken is vrij moeilijk.
Maar laten we eerlijk zijn… hoe vaak is het nou eigenlijk super glassy en hol? Zeker als je in Nederland en België surft, en in de zomer in Frankrijk of iets dergelijks, krijg je statistisch gezien vaker te maken met kleine golven of aanlandige wind.
En dan wint de soft top het. Op een soft top surfboard kun je gewoonweg meer lol hebben in slechte golven!
#2. Trotseer drukke surfspots met gemak
Als jouw favoriete surfspot een stadsstrand is – is het helemaal geen gek idee om een soft top te kopen. Sterker nog: Ik wou dat meer mensen een soft top zouden nemen. Dit zou absoluut het aantal pijnlijke aanvaringen in het water verminderen.
We kennen allemaal dat ongemakkelijke gevoel: Als je lekker aan het surfen bent, en er komt opeens een man met een 10 ft SUP erbij liggen op de zandbank. Als dit maar goed gaat! Of foil boards – nog erger! Er zijn dus al strandgemeentes, zoals Anglet in Frankrijk, die foil boards op de stadsstranden verboden hebben (source: Surfertoday). Daar komt bij dat ik meer en meer mensen met helmpjes in het water zie. Is dit echt waar we naartoe gaan?
Moeten we onze hoofden harder maken of onze boards zachter? Vraag ik je!
Op een zaterdag in de zomervakantie is de kans groot dat er veel mensen in het water liggen. Op dat soort dagen kies ik ervoor om op een soft top te surfen. Evenveel fun, minder gedoe!
#3. Krijg je board makkelijk mee op de fiets of in het OV
Als ik handgemaakte longboards van €1000 in de surf shop zie, denk ik altijd: Prachtig, maar hoe krijg je die gevaartes naar het strand? We leven niet allemaal in een villa met uitzicht op zee!
Voor de meeste surfers bestaat een groot deel van hun surfende leven niet uit het rijden van golven – maar uit het reizen van en naar het strand. Of jouw ritje naar het strand nu op de fiets is, met een auto, een tram of een bus…je board gaat een deuk oplopen. Guaranteed!
Zoals gezegd: soft tops zijn lichtgewicht en kunnen veel beter tegen impact dan PU of epoxy boards. Foam surfboards zijn een goede optie als je geregeld je board van en naar het strand moet vervoeren.
Een soft surfboard is veel gemakkelijker te vervoeren en zijn dus een goede keuze als je niet direct aan zee woont.
Ik moet toegeven: ik heb laatst mijn foamie laten vallen op de stoep. Hij had alleen een krasje! Als ik dat met mijn fiberglass board had gedaan, had er een dikke barst in gezeten en had ik hem naar de surf repair moeten brengen.
#4. Vermijd dure reparaties aan je surfboard
High performance surf boards kunnen niet goed tegen botsingen. Al bij de kleinste tik kan er een barst ontstaan. Een botsing met een ander surfboard heeft vaak tot gevolg dat je hem voor best veel geld moet laten repareren. De epoxy of fiberglass coating moet dan weer dichtgemaakt worden.
Het ergste is nog: als je een open barst in de toplaag van je surfboard hebt, kan er water in komen. Dit is echt desastreus is voor het schuim aan de binnenkant van de surfplank. Dit kan je surfboard zwaarder maken – zelfs na de reparatie.
Als de toplaag van een hard surfboard een serieuze barst heeft, dan moet je het board uit het water houden. Stel je eens voor: prachtige golven komen binnenrollen en jij zit op het strand met een kapot board!
We zien steeds vaker surfmerken werken met closed-cell foam in plaats van open-cell foam. Deze technologie zorgt ervoor dat eventueel water niet het foam binnen kan dringen. Het voordeel hiervan is dat je door kan surfen met een barst in je board. Maar: je moet nog steeds het board laten repareren op den duur.
Als je geregeld op reis gaat en je wil je board meenemen dan zou je zeker kunnen overwegen om een soft top te kiezen als je weapon of choice. Iedere surfer die ik ken heeft wel eens de volgende onprettige ervaring gehad: na een lange vlucht kom je aan op je bestemming. Je haalt je surfboard uit de boardbag en ja hoor, nieuwe barsten erin!
Natuurlijk kun je dit verhalen bij je reisverzekering, maar naast het financiële gedoe is het gewoon een slechte start van je trip. Period.
Op road trips wil je misschien je board op het dak van je auto binden. Met de juiste roofracks en een goede boardbag kun je makkelijk je surfboards met je meenemen naar de andere kant van het continent. Als je je boards op het dak bindt, moet je hem strak genoeg doen. Maar teveel druk kan weer resulteren in barsten in je surfboard. Met een soft top heb je dit probleem veel minder: foamies zijn flexibeler en kunnen beter tegen druk van spanbanden.
Gaan soft tops dan helemaal niet kapot? Natuurlijk wel! Uiteindelijk slijten ze, net als alle andere gebruiksvoorwerpen. Er is niet veel wat je hoeft te doen als het gaat om onderhoud. En heb je een snee in je soft top? Lees hoe je hem snel (tijdelijk) kan fixen hier.
#5. Surf op spots met stenen of rif
De soft top revolution is pas écht begonnen toen filmpjes verschenen van pro surfers op foam surfboards.
Pro surfers zoals Jamie O’Brien en Kalani Robb hebben tientallen videos waarop ze belachelijke sketchy breaks (ik zou ze geeneens surf spots noemen) surfen – op soft tops. Doordat ze deze breaks met stenen en rif surfen op soft surfboards in plaats van hard boards hoeven ze niet elke keer hun toys weg te gooien. Sommige pro’s zijn echt serieus met foam surfboards bezig, zoals je hier kunt lezen.
Okee, ik zeg niet dat als je een soft top koopt, je ook reef hops kunt doen zoals in het filmpje hierboven. Maar het is zeker zo dat de uitvinding van de high-performance soft top een heel nieuwe playground heeft geopend voor ervaren surfers. Breaks met stenen en rif die ooit gekkenwerk waren om te surfen – worden nu ineens toegankelijk.
Op het strand waar ik altijd surf verlaten veel surfers het water met laag water. Als het getij te laag wordt, worden de golven erg hol. De golven klappen op het zand in het ondiepe: dit is lastig en zelfs gevaarlijk om te surfen. Maar op een foam surfboard voel ik me veel veiliger om in ondiep water te surfen.
- ten eerste, omdat een foamie beter bestand is tegen klappen van de zandbank
- ten tweede, omdat een foamie minder pijn doet als je er mee in aanraking komt. Ik heb meerdere keren een holle steile golf gesurft die mij genadeloos tegen de vlakte beukte: vol bovenop mijn surfboard. Dit kan echt pijnlijk en zelfs gevaarlijk zijn. Met een soft top is
Dit is ook de reden dat in steile shorebreak barrels, zoals in de high-class surfbreak The Wedge in California, foam shortboards de norm zijn geworden. (Ja, soft tops bestaan er ook in shortboard shape! Decathlon heeft er eentje voor €169,99.
#6. Één multifunctioneel board voor de hele familie
Ik heb nog steeds een emotioneel litteken van de dag dat ik mijn beste vriendin op mijn nieuwe fish liet surfen. Ze kreeg het voor mekaar om een gat van 10cm erin te krijgen. Dat deed zo’n pijn!
Maar ik heb er ook van geleerd.
Nu weet ik beter. Als we weer samen gaan surfen, krijgt zij de soft top!
Een soft surfboard is niet alleen makkelijker voor beginners – zowel voor kinderen en volwassenen – maar is ook minder riskant. Een 7’0 of 8’0 foamie kan echt leuk speelgoed zijn voor surfers van alle niveaus. Dat maakt een soft top een essentieel item in het huis van een sociale surfer. Omdat soft tops minder snel deuken en barsten krijgen, is het ook makkelijk om hem uit te lenen. Logisch dus dat je tegenwoordig vrijwel alle surfscholen met foam surfboards ziet. Dit scheelt hen enorm veel werk aan reparaties!
#7. Als je surft op een soft top ga je meer dingen proberen!
Dit is de waarheid: sinds ik mijn Olaian 6′ heb, is mijn tijd in het water een stuk speelser geworden.
Ik surf soms zonder leash (wat ik niet aanraadt).
Ik heb mijn board achterstevoren gesurft (wat ik absoluut aanraadt!)
Ik heb geprobeerd te tandemsurfen met mijn vrienden (onmogelijk maar wel heel lachen!).
Op een soft top maakt het gewoon allemaal minder uit. Daardoor heb je eigenlijk meer lol.
Onder mijn vriendengroep hebben we een gezegde: Als je op een soft top surft, mag je indroppen op je vrienden! Dit is natuurlijk een heel slecht idee. Doe dit vooral niet!
Keep in mind! A soft surfboard is not only easier for beginners – both for children and adults – but is also less risky.