are decathlon surfboards any good

Zijn Decathlon Surfboards goed? Dit is wat 6 eigenaars zeggen

Zijn Decathlon soft tops goed? Hoe is de ervaring met de softe surfboards van het huismerk Olaian? De surfboards zijn zo goedkoop dat veel mensen twijfels hebben of Decathlon wel goede spullen maakt.

Nou… wij bij FoamieCrew hebben al heel wat Olaian boards getest! Voor de gemiddelde surfer die gewoon lekker veel golven wil pakken, zijn de softtops van Decathlon goed. Je kunt meer lezen over onze ervaring hier.

Maar we moeten toegeven dat wij, bij FoamieCrew, best wel een eenzijdige groep zijn. Allemaal eind 20. Allemaal best atletisch. Allemaal al 5+ jaren surf ervaring. Dus leek het ons goed om eens te kijken welke reviews er nog meer waren van de Olaian softtops. We wilden kijken wie er nog meer de Decathlon soft tops getest had en wat hun mening is. Daarom hebben we informatie verzameld over hoe mensen wereldwijd, met verschillende leeftijden en skills levels, denken over hun Olaian foamie. Ze beantwoorden de vraag: Zijn de  Decathlon soft tops goed? Dit is een must-read als je erover denkt om een soft top surfboard te kopen. Lees over de pro’s en cons van Decathlon soft surfboards – uit de mond van gebruikers.

Enjoy!

 

Olaian 6′

Het meest basic board van de Decathlon softtop lijn. Gemaakt voor kinderen.

Laurent, 42

olaian 6 foam surfboard

“We hebben deze kleine 6′ en de 7′ voor onze twee jongens van 6 en 8 jaar oud die momenteel leren surfen. Ze zijn gek op de boards. De soft top is echt licht en door de zachte constructie weten we zeker dat de jongens zichzelf geen pijn kunnen doen als ze in aanraking komen met het surfboard. Ik feliciteer het Decathlon team met het ontwerp van de plastic vinnen met de silicoon-rand. Dit zijn waarschijnlijk de beste vinnen in de markt voor kinderen.

Het board is heel stabiel en surft makkelijker dan de oude 6’0, die in mijn ogen iets te technisch was. Het lukt de kinderen prima om op het board te staan als hij gewoon drijft. We hebben het board zelfs gebruikt voor de kinderen om op te SUPpen op een dag zonder golven.

Mijn enige klacht: Ik vind dat voor een beginnersboard de 6’0 wel wat meer rocker en meer buiging in de neus zou mogen hebben. Dit zou best wat nosediving voorkomen. Vooral in kleine en holle golven. Dit zou ook helpen bij late take-offs.

De Olaian 6′ is speelser dan de 7′ en als ik de kinderen in de golven duw, willen ze allebei het liefst op de 6′. Maar met de 7′ is de oudste van 8 jaar al in staat om zelf golven in te peddelen, zonder mijn hulp. Dat kan hij nog niet op de 6′.”

 

Olaian 100 7′

Het meest basic board van de Decathlon softtop lijn. Iets meer volume dan de foamie hierboven. Gemaakt voor kinderen.

Vincent, 35

“Ik wilde testen of dit surfboard zou werken met mijn gewicht van 57kg. Eerlijk gezegd is de shape niet helemaal ideaal omdat hij te groot is om te duckdiven, maar ook weer te weinig volume heeft om kleine, slappe golven te pakken. In golven van rond de 1 meter is de Olaian 7′ een beetje langzaam voor mijn gewicht en hij nosedived wel eens als je teveel naar voren leunt om snelheid te genereren.

Het zou fijn zijn als Decathlon een soft surfboard zou maken die wat dikker was en iets meer rocker zou hebben. Dit zou het board ideaal maken voor kleine golven in de zomer.

Je moet de soft top waxen, ongeacht wat de verkopers zeggen. De Decathlon foam surfboards zijn best glad – vooral bij de gekleurde streep. Ik vind de look van de Olaian 7′ echt geweldig. Ik ben ook tevreden over de leash. Die is van goede kwaliteit met een mooi rotatiesysteem – een duidelijke vooruitgang ten opzichte van de vorige en het ziet er goed uit!

Om op te sommen: ik ben uiteindelijk overgestapt op de Olaian 8′. Ik raad dit surfboard aan voor kinderen die willen leren surfen.”

 

Olaian 100 8′

Ook een instapmodel soft surfboard van Decathlon. Bedoeld voor kinderen en lichtgewichten.


“Ongeacht de omschrijving: (“voor beginners tot 65kg”) heb ik met mijn 87kg toch de Olaian 8′ gekocht. Ik ben zeker niet teleurgesteld. Ik was in Frankrijk voor een week waar ik meerdere keren per dag ging surfen. Ik heb een hoop plezier gehad van de Olaian 8′. Alleen de leash was een beetje onhandig omdat hij in de knoop raakt doordat hij vrij lang was. Je been raakt er soms in verstrikt wat niet fijn is. Een kortere leash zou beter zijn. Maar, los daarvan, dit foam surfboard werkt prima voor beginnende surfers rond de 65 kg of iets zwaarder. Zeker een aanrader!”

 

Olaian 100 8’6

De langste softtop van de instapserie van Decathlon. Ook bedoeld voor kinderen en lichtgewichten.

Melanie, 30


“Ik heb de 8’6 gekocht en één van de kleinere soft tops voor mijn man en mij samen. We zijn net begonnen met surfen. Onze eerste indruk is echt goed: de Olaian surfboards zijn goed gedesigned, redelijk stabiel maar ondanks het volume toch goed te controleren. Het handvat in het midden is echt een plus! (die zit niet in de kleinere boards, helaas).

Tijdens onze laatste surfles hebben we de soft tops meegenomen. Onze surfleraren waren onder de indruk van de kwaliteit van de surfboards. Er is alleen één klein minpunt: de kwetsbaarheid van het foam…Na twee surfsessies hadden we een klein scheurtje in de toplaag. Maar los daarvan zijn we heel erg tevreden over de 8’6.”

 

Olaian 500 8’6

Iets meer kwaliteit dan de 100 foam surfboard serie. Ook gericht op volwassenen.

Sebastien, 35

olaian 500 8'6“Ik heb de 900 8’6 gekocht voor een drie-weekse vakantie op Ile d’Oléron in Frankrijk. Na een week testen en gebruik ben ik heel erg tevreden. Ik mis geen enkele golf: van de kleinste witwatergolf tot de grote golven achterin. Het board gáát gewoon. Ik ben dan echt geen surf pro, mijn stijl is echt niet om over naar huis te schrijven, maar ik ben blij.

Een minpunt is dit: de tailpad is een beetje fragiel. Ik ben er erg voorzichtig mee maar de pad lijkt wel stukjes foam te verliezen. Ik ga binnenkort langs de Decathlon winkel om te kijken of het gerepareerd kan worden en hoe het zit met de garantie.”

 

Olaian 900 5’4

Decathlons soft top voor ervaren surfers. Ook geschikt voor volwassenen.

Lean, 30


“Ik pak met deze soft top veel golven. Hij peddelt goed en het is vrij makkelijk om een ongebroken golf te pakken. De Olaian 5’4 surft echt als een klassieke Mini Simmons. Hij glijdt mellow door de golf in plaats van dat de rails in de schouder van de golf haken. Dit maakt het board snel maar ook wel moeilijker te surfen dan andere surfboards in dezelfde condities. Je kunt met de 5’4 twin fin golven van minimale hoogte pakken (zelfs kniehoog) alsof het kleine surfboard een longboard was! (Het lukt zelfs om wat noserides te maken, dit had ik niet verwacht!). Maar in golven die head-high en overhead zijn gaat de 5’4 echt als een raket. Grotere golven dan 2 meter heb ik er nog niet op gesurfd. Echter, ik was niet echt fan van de 5’4 in steile, holle golven.

In het kort: de Decathlon 5’4 is perfect voor kleine zomergolfjes. Het enige dat ik als minpunt wil opgeven is dat de plugs van de keels (FCS-style fin plugs) lijken niet helemaal goed verankerd in het board wat resulteert in wat flex.”

Of lees de test van FoamieCrew over de Olaian 5’4 hier.

 

Meer info (reviews en tests) over de Decathlon soft tops in onze Ultimate to Decathlon Foam Surfboards

Of kijk in de webshop van Decathlon naar het aanbod: 

Olaian Foam surfboard review

Over de bron van dit artikel
Wat veel mensen niet weten is dat Decathlon reviews van klanten verzamelt. Sommige zijn kort. Andere zijn uitgebreid en ontzettend nuttig. De reviews van gebruikers zijn best moeilijk te vinden. Ook zijn de meeste reviews in Engels, Spaans en Frans. Gelukkig zijn wij bij FoamieCrew goed met talen. We hebben een paar nuttige en inhoudelijke reviews van echte gebruikers geselecteerd en vertaald. Als je meer product reviews wil lezen, kijk dan eens bij de Decathlon UK, Frankrijk of Spanje website. En we zouden het top vinden om jouw mening te horen over de vraag: “Zijn Decathlon Surfboards goed?”

 

turquoise wave icon png

You can share this post, sure!

Leave a Reply