surfboard marktplaats kopen

Surfboard kopen tweedehands – hier moet je op letten

Waarom een surfboard kopen?

Je kunt op steeds meer plekken in Nederland surfboards huren. Dit is lekker makkelijk maar kost wel rond de €15 per uur. Dus als je vaker dan vier keer per jaar gaat surfen, loont het al om zelf een surfboard te kopen. Is het slim om een tweedehands surfboard te kopen? En hoe is het om een surfboard te kopen op Marktplaats? Kun je ook een soft top kopen op Marktplaats? Wij leggen uit waar je op moet letten bij een tweedehands surfboard.

Surfboard tweedehands of toch nieuw kopen?

Wij zijn enorm fan van Marktplaats. Je kunt voor hetzelfde budget spullen van veel hogere kwaliteit kopen dan als je het gloednieuw zou bestellen. Kijk, sommige dingen koop ik liever niet tweedehands. Met tweedehands laptops en schoenen heb ik helaas niet heel goede ervaringen. Met fietsen en sport gear wel! En surfboards ook? Zeker!

Een surfboard is best een investering. Een hard epoxy of glasvezel surfboard kost nieuw rond de €500. Een handgeshaped board nog een paar honderd euro meer (wel de moeite waard van het board wordt speciaal voor jou gemaakt!).

Als je nieuw een longboard wil kopen ben je waarschijnlijk wel boven de €700 kwijt.

Bij soft tops is het een ander verhaal. Deze kun je nieuw kopen vanaf €180 bij bijvoorbeeld Decathlon. Voor iemand die een paar keer per jaar surft is Decathlon helemaal geen gek idee!

Heb je besloten dat je geen nieuw board wil maar liever een tweedehands surfboard koopt? Dan zijn er een aantal plekken waar je gebruikte surfboards kunt vinden:

  • Bij surfshops. De meeste winkels hebben een rek met opgeknapte surfboards te koop.
  • Via via. Vrienden van vrienden, online surf forums of Facebook groepen.
  • Op Marktplaats. Hier is het aanbod waarschijnlijk het grootst en heb je de meeste keuze!

Waar moet je op letten als je een surfboard op Marktplaats koopt?

Dit is nogal obvious maar ik wil het toch genoemd hebben: kies een shape/size die bij jou en jouw manier van surfen past! Wellicht dat onze post What type of soft top surfboard should I get? A short guide to foamie shapes je helpt. De post gaat vooral over soft tops maar is ook relevant als je meer wilt weten over surfboard shapes in general.

  1. Is het board ooit kapot geweest?
  2. Is het board vergeeld?
  3. Is het board zwaar?
  4. Tweedehands soft tops – waar op te letten?

We raden aan om sowieso niet een tweedehands surfboard te kopen zonder hem met eigen ogen gezien te hebben. Je moet echt het board even aanvoelen. Op die manier kun je veel beter de kwaliteit beoordelen dan puur op basis van foto’s.

Als je zelf niet veel verstand hebt van surfboards (hopelijk is dat al iets verbeterd na het lezen van dit artikel!) kan het slim zijn om een buddy mee te nemen die er meer vanaf weet.

1.Is het board ooit kapot geweest?

De meeste harde surfboards lopen gedurende hun leven wat cracks en dings op. Dit is vrij onvermijdelijk. En op zich geen ramp.

Boards die van wat zwaarder plastic zijn gemaakt, zoals BICs, NSP’s en TORQs, gaan over het algemeen langer mee. Deze boards zijn beter bestand tegen beuken en krassen dan de wat lichtere ‘performance’ boards. Okee, deze surfboards zijn niet the most pretty maar een voordeel is wel dat ze hun waarde behouden. Dus als jij nu een paar honderd euro neerlegt voor zo’n surfboard is de kans groot dat je hem over een jaar weer vrij makkelijk kunt verkopen.

Lichtere epoxy/fiberglass surfboards zijn (vind ik) fijner om op te surfen maar gaan dus ook sneller kapot. Als je helemaal verliefd bent op zo’n boardje en je wil hem per sé hebben, hou er dan wel rekening mee dat je hem over een paar jaar niet zo gunstig kunt verkopen.

Als het surfboard dat je overweegt te kopen wat cracks en dings heeft, dan is het belangrijk om te kijken of deze ‘door’ zijn. In andere woorden: is het alleen een deukje, of is er echt een scheur tot aan het foam aan de binnenkant van het board? Een trucje om dit te checken is door je mond op de barst te zetten en te zuigen. Komt er lucht uit? Dan is de kans groot dat de barst helemaal door is. Dat betekent dat er water in het surfboard kan komen – iets dat je ten alle tijden wil voorkomen. Dit moet dus gerepareerd worden. Als je dat niet zelf kan of wil doen, kijk je al snel tegen zo’n €30 reparatiekosten bij de surfshop aan.

Als het deukje niet ‘door’ is dan is het prima. Is het board gerepareerd geweest? Kijk dan of de gerepareerde plekken wel goed hard zijn.

Hieronder: voorbeelden van barsten die nodig gerepareerd moeten worden…

2. Is het board vergeeld?

Witte epoxy/fiberglass surfplanken worden na loop van tijd geel. Als je vraagt aan de eigenaar ‘hoe oud is het board?’ en de eigenaar weet het niet, dan is het geel een goede indicatie. Hoe geler het board, hoe ouder. Hoe meer uren hij in de zon heeft gelegen. En op zich kan hij nog steeds prima surfen, maar je zou echt niet teveel moeten betalen voor een oud surfboard! Meer over gele surfboards in de post Why does a surfboard turn yellow?

Dit surfboard was ooit wit…

3. Is het board zwaar?

Als je het surfboard optilt en het voelt zwaar aan, of je merkt dat er meer gewicht in een bepaalde kant zit… is dit geen goed teken. Dit kan erop duiden dat er ooit water in het board gekomen is. Dit is iets dat je absoluut niet wilt!

Tweedehands soft top kopen

Aangezien wij HET platform zijn voor Soft Top surfboards is het onze duty om je te vertellen waar je op moet letten als je een tweedehands soft top koopt. Dus: ons advies specifiek voor het beoordelen van gebruikte soft tops is het volgende:

Zijn de randen nog goed? Een nadeel van soft tops is dat de verschillende foam lagen kunnen gaan loslaten.

Is het een goed merk? Probeer erachter te komen of het een instap model soft top is of een echt sjieke. Als het in de advertentie niet vermeld wordt – vraag het dan specifiek. Kijk op de soft top of je ergens een merknaam kan vinden.

Er worden nogal wat foam boards door merkloze Aziatische producenten gemaakt. Deze staan niet heel goed bekend (want: bijvoorbeeld geen stringers waardoor boards te flex zijn. Lees meer hierover in onze post How Are Soft Tops Surfboards Made.

Is het board nog stijf? Leg het board op de grond en breng voorzichtig wat druk aan op de nose en tail. Een beetje flex is onvermijdelijk, maar als het board echt mee buigt met de druk dan is dat niet de bedoeling. Het kan duiden op matige kwaliteit of op dat de stringers gebroken zijn. In dat geval is de soft top echt klaar voor de recycling.

Als je het allemaal te ingewikkeld vindt, kun je natuurlijk ook een mooi nieuw surfboard kopen bij Decathlon voor onder de €150. Je kunt deze het beste online bestellen want ze zijn vaak niet op voorraad in de fysieke shops.

turquoise wave icon png

You can share this post, sure!

Comments

Leave a Reply